Broj nezaposlenih pao ispod 300.000

Bez autora
Jun 06 2011

Hrvatski su poduzetnici na prekretnici, poručili su poslodavci okupljeni u svojoj udruzi na tradicionalnom skupu Dan poduzetnika, a smjerokaz za novi put iskazali su u platformi oporavka gospodarstva. Osnova HUP-ova programa jest ograničavanje proračunske potrošnje, rasterećenje troška rada i podizanje produktivnosti uz efikasnije korištenje državne imovine i javnih poduzeća, što bi u konačnici omogućilo rast BDP-a uz stopu od 4 posto, ostvarenje proračunskog suficita i novih 200.000 radnih mjesta do 2015. Poduzetnici su na svoj dan mikrofone prepustili političarima, od kojih su zatražili podršku platformi, a kroz niz političkih rasprava iskristalizirao se konsenzus u potpori HUP-ovu programu, koji je međutim ostao na deklarativnoj razini.

Broj nezaposlenih pao ispod 300.000Hrvatski su poduzetnici na prekretnici, poručili su poslodavci okupljeni u svojoj udruzi na tradicionalnom skupu Dan poduzetnika, a smjerokaz za novi put iskazali su u platformi oporavka gospodarstva.

Osnova HUP-ova programa, o kojem je Vjesnik u nekoliko navrata iscrpno pisao, jest ograničavanje proračunske potrošnje, rasterećenje troška rada i podizanje produktivnosti uz efikasnije korištenje državne imovine i javnih poduzeća, što bi u konačnici omogućilo rast BDP-a uz stopu od 4 posto, ostvarenje proračunskog suficita i novih 200.000 radnih mjesta do 2015. Poduzetnici su na svoj dan mikrofone prepustili političarima, od kojih su zatražili podršku platformi, a kroz niz političkih rasprava iskristalizirao se konsenzus u potpori HUP-ovu programu, koji je međutim ostao na deklarativnoj razini.

Konkretnu analizu predstavila je premijerka Jadranka Kosor istaknuvši da je program u »najvećem dijelu Vladi prihvatljiv« i da se dio mjera već provodi u sklopu Programa gospodarskog oporavka. Da gospodarstvo pokazuje znakove oporavka, Kosor je argumentirala konkretnim brojkama, od kojih je najzanimljivija i najsvježija ona o padu nezaposlenosti ispod razine od 300.000. Tako je, prema podacima iz svibnja, Zavod za zapošljavanje izbrojao 298.719 nezaposlenih, dok ih je 22.600 otišlo iz evidencije zbog zapošljavanja.

U prva četiri mjeseca rasli su i izvoz, industrijska proizvodnja te trgovina na malo, a osvrnuvši se na pregovore s Europskom unijom predsjednica Vlade izvijestila je o zatvaranju poglavlja o ribarstvu. Kako bi dokazala da se većina zahtjeva već provodi, premijerka je iscrpno izvijestila o rezultatima pojedinih poteza poput modela A i A+, kojima je gospodarstvu već plasirano više od 2,5 milijardi kuna povoljnih kredita, a sličan iznos već je u proceduri dodjele krajnjem korisniku, ali i o Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, po nekima, najvažnijoj mjeri ograničavanja javne potrošnje.

U duhu kontrole svake kune Vlada priprema mjere štednje još oko 600 milijuna kuna, kako se moglo neslužbeno doznati, a Kosor je javno najavila da bi se planirani deficit za 2011. mogao smanjiti.

I dok je premijerka bila vrlo konkretna, predsjednik Ivo Josipović zauzeo se za »optimizam poduzetnika i kapitala« te u svom govoru ocijenio da Hrvatskom vladaju pesimizam i nezadovoljstvo. Ponovio je kako podupire reforme te pozvao političke stranke da u predizbornoj kampanji težište stave na gospodarske programe. »Nova vlada, bez obzira tko je bude sastavljao, mora odmah odlučno krenuti u reforme, a društveni optimizam može biti jedan od važnih motivacijskih faktora«, smatra Josipović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik